نامگذاری معابر اهواز

شهرداری اهواز به جمع مشتریان ساعی پیوست

سامانه مدیریت نامگذاری معابر و اماکن شهری منام در شهرداری اهواز نصب و راه اندازی گردید

طی قراردادی فی ما بین مجموعه ساعی با شهرداری اهواز در ابتدای سال 1400 ، عملیات نصب و راه اندازی سامانه مدیریت نامگذاری معابر و اماکن شهری منام در این شهرداری ؛ که از شهرداری های پیشرو در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و شهرهوشمند در کشور میباشد ، آغازگردید و بزودی به بهره بهرداری خواهد رسید.

این سامانه با بهره گیری از نقشه های شهری بستری مناسب در جهت پیشبرد اهداف شهرهوشمند و دولت الکترونیک در شهرداری اهواز بوده و همچنین افزایش مشارکت شهروندان در مدیریت ایده آل شهری و همچنین کاهش مراجعات شهروندان به شهرداری از اهداف این سامانه میباشد.

از قابلیت های این سامانه میتوان به شناسایی هوشمند معابرفاقد نام و با نام تکراری در سطح شهر ، مکانیره نمودن فرآیند نامگذاری معابرواماکن شهری و آرشیو سوابق نامگذاری به صورت الکترونیکی اشاره کرد.

جهت آشنایی با سامانه مدیریت نامگذاری معابر و اماکن شهری منام اینجا کلیک نمایید.

شهرداری اسکو

شهرداری اسکو به جمع مشتریان ساعی پیوست

شهرداری اسکو به جمع مشتریان ساعی پیوست

سامانه مدیریت نامگذاری معابر و اماکن شهری در شهرداری اسکو دراستان آذربایجان شرقی ، توسط شرکت مدرن اندیشان ساعی مستقر و راه اندازی گردید.این سامانه با حل مشکلات موجود در فرآیند نامگذاری معابر شهرداری دارای قابلیت ها و امکاناتی نظیر شناسایی هوشمند معابر بدون نام و با نام تکراری ، مکانیزه نمودن فرآیند نامگذاری از لحظه دریافت درخواست از طرف شهروندان تا نصب تابلو در معبر ، آرشیو الکترونیکی سوابق نامگذاری معابر و اماکن ، دریافت گزارشات شهروندان از مشکلات و معضلات معابر ، داشبورد گزارشات مدیریتی ، بانک اسامی و … میباشد. در سامانه منام میتوان اطلاعات تکمیلی معابر شامل: اطلاعات معبر ، وجه تسمیه ، تابلوهای نام معابر ، المان های معابر ، تصاویر معابر ، اطلاعات سواره رو ، اطلاعات پیاده رو و… مشاهده نمود.

سامانه نامگذاری معابر و اماکن منام مبتنی بر نقشه GIS شهری میباشد.

جهت آشنایی با سامانه منام اینجا کلیک نمایید.

نامگذاری معابر

مشاور وزیر کشور خواستار نامگذاری معابر و اماکن مهم به نام شهدای زن شد

مشاور وزیر کشور در امور زنان و خانواده، در نامه ای از استانداران سراسر کشور خواستار اتخاذ تدابیری شد تا برخی معابر اصلی و اماکن مهم استان ها به نام شهدای زن نامگذاری شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از وزارت کشور؛ فریبا نظری مشاور وزیر کشور در امور زنان و خانواده در این نامه آورده است : به منظور پاسداشت زنان شهید، الگوسازی و تکریم ایثارگری آنان و نیز ضرورت ثبت یاد و خاطراتشان در تاریخ این سرزمین، با ابلاغ به مراجع مربوطه، نامگذاری برخی معابر اصلی و اماکن مهم فرهنگی، آموزشی، درمانی و ورزشی روستاها و شهرهای هر استان به نام یکی از زنان شهید، در دستور کار قرار گیرد. 
نظری تاکید کرده است: امید است با این اقدام پسندیده و نیکو و نامگذاری حداقل یک مرکز یا معبر به نام زنان شهید این مرز و بوم تا پایان سال جاری؛ نام و یاد حداقل ۳۱ تن از زنان شهید سرافراز میهن بر تاریک کوی و برزن این سرزمین بدرخشد.
گفتنی است طبق آمار و اطلاعات رسمی حدود هفت هزار تن از زنان ایرانی، جان خود را در راه اعتلای این سرزمین نثار نموده و به شهادت رسیده اند

دانش بنیان

۷۰ شرکت دانش بنیان در حوزه ژئوماتیک معرفی شدند

۷۰ شرکت دانش بنیان در حوزه ژئوماتیک معرفی شدند

تهران- ایرنا- دبیر ستاد توسعه فناوری‌های حوزه فضایی، حمل ‌و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، گفت: تاکنون ۷۰ شرکت دانش‌بنیان‌ فعال در حوزه ژئوماتیک در کشور شناسایی شده اند که اسامی و اطلاعات آن‌ها در قالب کتاب «توسعه زیست‌بوم فناوری‌های ژئوماتیک» منتشر شد.

به گزارش روز سه شنبه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، منوچهر منطقی دراین خصوص گفت: یکی از تلاش‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این چند سال حمایت از زیست‌بوم فناوری، نوآوری و کارآفرینی در کشور است، زیست‌بومی که بازیگران اصلی آن را شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌های جوان تشکیل می‌دهند.       

وی بیان کرد: ستاد توسعه فناوری‌های فضایی و حمل‌ ونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم در همین راستا تلاش کرد تا با شناسایی دانش‌بنیان‌های فعال این صنعت در بخش‌های مختلف، این زیست‌بوم را توسعه دهد.

منطقی با اشاره به ضرورت شناسایی دانش‌بنیان‌های صنعت حمل ‌و نقل در کشور، گفت: ستاد با همین هدف، نخستین نسخه ویرایش شده «کتاب زیست‌بوم توسعه فناوری‌های ژئوماتیک» با محوریت معرفی شرکت‌های دانش‌بنیان را منتشر کرد.

به گفته وی، این کتاب به همت کارگروه توسعه فناوری‌های ژئوماتیک ستاد آماده شده است و ویرایش دوم آن برای تکمیل تعداد دانش‌بنیان‌ها، اواسط سال ۹۹ منتشر خواهد شد.

یاسر ابراهیمیان قاجاری، رییس گروه ژئوماتیک ستاد توسعه فناوری‌های فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم در این‌ خصوص گفت: این کتاب با هدف ترویج و فرهنگ سازی فناوری‌های نوظهور ژئوماتیک در کشور منتشر می‌شود. در حال حاضر ۷۰ شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه ژئوماتیک شناسایی شده‌اند که پیش‌بینی می‌کنیم این تعداد به یک صد شرکت برسد.

منام

سامانه نامگذاری معابر و اماکن منام در شهرداری نسیم شهر راه اندازی شد

شهرداری نسیم شهر به جمع مشتریان ساعی پیوست

طی قراردادی فی ما بین شهرداری نسیم شهر و شرکت مدرن اندیشان ساعی ، سامانه مدیریت نامگذاری معابر و اماکن شهری منام در شهرداری نسیم شهر نصب ، عملیاتی سازی و راه اندازی گردید.

با عملیاتی شدن این سامانه شهروندان عزیز نسیم شهر با مراجعه به این سامانه دیگر نیازی به حضور در شهرداری یا سازمان‌های وابسته نخواهند داشت و از این طریق به ‌راحتی می‌توانند درخواست‌های نامگذاری خود را ارسال نموده و کد پیگیری دریافت نمایند.

این سامانه که مبتنی بر نقشه های شهری (GIS) میباشد ، تمامی مشکلات و معضلات موجود در زمینه فرآیند نامگذاری و تغییر نام معابر شهر را تسهیل نموده و موجب کاهش زمان آنها میگردد.

شناسایی معابر فاقد نام و با نام تکراری ، آرشیو سوابق نامگذاری ، بانک اسامی و گروه بندی نام ها ، ارائه گزارشات مختلف از اطلاعات معابر و … از امکانات و قابلیت های سامانه نامگذاری معابر شهرداری نسیم شهر(منام) میباشد. این سامانه در حال حاضر در شهرهای مختلف کشور مانند : قم ، اصفهان ، بوشهر ، سیرجان ، نیشابور و… در حال بهره برداری میباشد.

سامانه اطلاعات جغرافیایی

کاربرد سامانه ی اطلاعات جغرافيايی(GIS) در حوزه عملکرد شهرداری و مديريت شهری

کاربرد سامانه ی اطلاعات جغرافيايي (GIS) در حوزه عملکرد شهرداری و مديريت شهری

مقدمه
 براي نخستين بار در اواسط دهه ی 1960 در ايالات متحده کار بر روي اولين سامانه ی اطلاعات جغرافيايی آغاز شد. در اين سامانه، عکس هاي هوايي، اطلاعات کشاورزی، جنگل داري، خاک، زمين شناسی و نقشه های مربوطه مورد استفاده قرار گرفتند. در دهه ي 1970 با پيشرفت علم و امکان دسترسي به فناوري هاي رايانه اي و فناوري هاي لازم براي کار با داده هاي مکاني، سامانه ي اطلاعات جغرافيايي يا GIS، براي فراهم آوردن قدرت تجزيه و تحليل حجم هاي بزرگ داده هاي جغرافيايي شکل گرفت. در دهه های اخير به سبب گسترش فناوري های رايانه ای، سامانه های اطلاعات جغرافيايی امکان نگه داری به روز داده های زمين- مرجع، و نيز امکان ترکيب مجموعه داده های مختلف را به طور موثر فراهم ساخته اند. امروزه GIS برای تحقق و بررسی های علمی، مديريت منابع و ذخاير و همچنين برنامه ريزی های توسعه اي به کار گرفته می شود. اهميت کاربرد اطلاعات در مديريت شهری و اجراي طرح ها و قوانين و همچنين در برخورد با بحران هاي سياسی، اجتماعی و طبيعی بر کسی پوشيده نيست، اما در اين رهگذر، وجود يک سامانه ی منطقی، از ملزومات اوليه ی اين کاربرد است؛ چرا که بايد سامانه ای وجود داشته باشد تا بتوان در قالب آن به سامان دهی و تعيين روش های دريافت، پردازش و ارائه ی اطلاعات پرداخت؛ سامانه اي که بتوان در آن حدود فعاليت های شهری، ميزان و نوع اطلاعات مورد نياز، چگونگي ذخيره و نگه داری، نحوه ی پردازش ها و از همه مهم تر چگونگي ارتباط کاربران با اطلاعات و استفاده از آن ها را مشخص نمود.

چکيده
 سامانه هاي اطلاعات جغرافيايی درايران دانشي نو به شمار می آيند که کاربرد آن ها هنوز در کشور ما چندان گسترش نيافته است. رشد روز افزون شهرنشينی و نيز افزايش چشم گير فعاليت ها در زمينه ی آمايش محيط (چه محيط های شهری و چه محيط های طبيعی) ما را وادار مي کند با اين دانش آشنا شويم و بيش تر درآن سرمايه گذاري کنيم. گستره ي خدمات سامانه ی اطلاعات جغرافيايی (GIS) در محيط های شهری نشان مي دهد که اين سامانه ها در شهرنشينی آينده، نقش بسيار مهمی ايفا خواهند نمود. نقش GIS در تمام زمينه ها به ويژه مديريت شهري روز به روز نمايان تر می شود. از طيف گسترده ي کاربردهای سامانه ی اطلاعات شهری می توان به اين موارد اشاره نمود: مميزی ماليات، مديريت شبکه ی آب رساني و تشخيص ترکيدگی لوله ها، استفاده ي بهينه از توزيع نيروي انساني در سازمان دهي نيروي انتظامي و ديگر نهادها، طراحي شبکه ارتباطي و مديريت بحران، تنظيم سلسله مراتب شبکه ي دسترسي ها به ويژه جداسازي معابر ويژه ي عابرين پياده، کنترل کيفيت آب از ديدگاه بهداشت، يافتن آسان ترين و سريع ترين راه و مسير در موارد کمک رساني اضطراري توسط پليس، پيش بيني مسيرانتشار آتش در آتش سوزي هاي بزرگ، تعيين بهترين و اقتصادي ترين مسير عبور لوله هاي آب، نفت يا گاز، و طراحي مراکز توزيع و فروش با توجه به توزيع و تراکم جمعيت. اين مقاله سعي دارد ضمن معرفي سامانه ي اطلاعات جغرافيايي، کاربردها و قابليت هاي آن را در مديريت شهري نشان دهد.
کليد واژه ها: سامانه ي اطلاعات جغرافيايي، مديريت شهري، شهرنشيني، آمايش محيط.

مفاهيم و تعاريف
 GIS چيست؟
سامانه ی اطلاعات جغرافيايی (Geographic Information System) يا GIS يک سامانه ی رايانه ای براي مديريت و تجزيه وتحليل اطلاعات مکانی است که قابليت جمع آوری، ذخيره، تجزيه و تحليل و نمايش اطلاعات جغرافيايی (مکانی) را دارد. داده ها در يک سامانه ی اطلاعات جغرافيايی بر اساس موقعيتشان نشان داده می شوند. فناوری GIS با جمع آوری و تلفيق اطلاعات پايگاه داده های معمولی، به وسيله ی تصوير سازي و استفاده از آناليزهای جغرافيايی، اطلاعاتي را براي تهيه ي نقشه ها فراهم مي سازد. اين اطلاعات به منظور واضح تر جلوه دادن رويدادها، پيش بيني نتايج و تهيه ي نقشه ها به کار گرفته می شوند. در يک سامانه ی اطلاعات جغرافيايی، واژه ي جغرافيايی يا (Geographic) عبارت است از موقعيت موضوع های داده ها، بر حسب مختصات جغرافيايي (طول و عرض). واژه ي (Information) يا اطلاعات نشان مي دهد که داده ها در GIS راي ارائه ی دانسته هاي مفيد نه تنها به صورت نقشه ها و تصاوير رنگي، بلکه به صورت گرافيک هاي آماري، جداول و پاسخ هاي نمايشي متنوعي به منظور جستجوهاي عملي سازمان دهي مي شوند. واژه ي System يا سامانه نشان دهنده ي اين است که GIS از چندين قسمت متصل و وابسته به يکديگر براي کارکردهای گوناگون، ساخته شده است.

مؤلفه های GIS
 يک سامانه ی GIS شامل يک بسته ی رايانه ای (سخت افزار و نرم افزار) از برنامه های رايانه ای با يک واسطه ی کاربر است که دست يابی به عمليات و اهداف ويژه ای را فراهم می سازد. مؤلفه های چنين سامانه ای به ترتيب عبارت اند از: کاربران، سخت افزار، نرم افزار، اطلاعات و روش ها.
1- کاربر (user): مهارت در انتخاب و استفاده از ابزارها در يک سامانه ي اطلاعات جغرافيايي و شناخت کافي از اطلاعات مورد استفاده، يکي از موارد اساسي براي موفقيت در استفاده از فناوري GIS و از وظايف يک کاربر است.
2- سخت افزارها (Hardwares): امروزه شبکه هاي GIS تعدادي XStation, WorkStation رايانه ي شخصي، چاپ گر و پلاتر را شامل مي شوند که در مجموع معرف مؤلفه ي سخت افزار يک سامانه ي اطلاعات جغرافيايي هستند.
3- نرم افزارها (Softwares): به منظور استفاده ی بهتر از يک سامانه ي اطلاعات جغرافيايي، استفاده از نرم افزارهاي به روز و توانمند توصيه مي شود.
4- داده ها (Datas): قلب هر سامانه ي اطلاعات جغرافيايي پايگاه هاي اطلاعاتي داده هاي آن است. دراين پايگاه ها به پرسش هايي از قبيل چه شکلي است؟ کجاست؟ و چگونه به ديگر اشکال مرتبط مي شود، پاسخ داده مي شود.
5- روش ها (Methods): شيوه هاي صحيح به کارگيري اطلاعات در جهت رسيدن به اهداف ويژه در يک سامانه ي اطلاعات جغرافيايي از مهم ترين مؤلفه هاي آن است.

مدل های داده های مکانی
 سامانه ي اطلاعات جغرافيايي و رايانه ها را نمي توان به طور مستقيم براي جهان واقعي به کار برد، زيرا رايانه ها بر اساس اعداد و کاراکترهايي که در درون خود به صورت اعداد دو رقمي جهان واقعي در يک سامانه ي رايانه اي بايد به شکل نمادين عرضه شوند. پس ابتدا بايد مرحله ي جمع آوري داده ها انجام گيرد و سپس فرايند فشرده سازي گستره ي زمين شناسي، ساختار خواص ژئوفيزيکي يا هر ويژگي ديگري از سطح زمين که اطلاعات آن گردآوري شده بود، به شکل قابل دست يابي از رايانه با استفاده از مدل هاي نمادين صورت گيرد.
هر نقشه ي زمين شناسي يک مدل نمادين است، زيرا گستره ي ساده شده ي قسمتي از جهان واقعي است که از زاويه ي ديد زمين شناسي صحرايي مشاهده شده است. مؤلفه هاي مدل ياد شده، عوارض مکاني هستند که به تقريب از موجوديت هاي مستقل جهان واقعي، توسط نمادهاي گرافيکي بر روي نقشه عرضه مي شوند. تمام مدل هاي داده هاي مکاني از عوارض مکاني جداگانه نظير نقاط، خطوط، نواحي، حجم ها و سطوح تشکيل مي شوند اين عوارض مکاني هستند خصوصياتي که هم مکاني و هم غير مکاني هستند، مشخص مي گردند (توصيف رقومي عوارض و خصوصيات آن ها مجموعه هاي داده هاي مکاني را شامل مي شود).

ورودی و خروجی داده ها:
 براي اين که يک سامانه ي اطلاعات جغرافيايي مفيد واقع گردد، بايد قادر به دريافت و توليد اطلاعات به صورت موثر باشد. توابع ورودي و خروجي داده ها، مفاهيمي هستند که توسط آن ها يک GIS با جهان خارج ارتباط برقرار مي کند. ورودي داده ها عبارت اند از: روند کدگذاري داده ها به شکلي خوانا توسط رايانه، و قرار دادن داده ها در پايگاه اطلاعاتي GIS، داده هايي که در سامانه ي اطلاعات جغرافيايي وارد مي شوند دو نوع هستند: 1- داده هاي مکاني که موقعيت جغرافيايي عوارض را نشان مي دهند (مانند نقاط يا خطوطي که عوارض جغرافيايي مانند خيابان، درياچه و … را نشان مي دهند). انواع داده هاي مکاني عبارت اند از: نقطه، خط، پلي گن. 2- داده هاي توصيفي غير مکاني که به توصيف خصوصيات عوارض مي پردازند، مثل شوري آب درياچه و يا اطلاعاتي مانند اسم يک خيابان. ورود داده ها به يک سامانه ي اطلاعات جغرافيايي مي تواند به روش هاي ثبت توسط صفحه کليد، هندسه ي مختصات، رقومي کردن دستي، اسکن کردن و وارد کردن فايل هاي رقومي موجود صورت گيرد.
خروجي داده ها روندي است که توسط آن اطلاعات حاصل از GIS به شکلي مناسب جهت استفاده ي کاربر ارائه مي شود. داده ها به يکي از سه فرمت زير خارج مي شوند: 1. Hardcopy (نمايش دائمي، مثل اطلاعات روي يک کاغذ، فيلم عکاسي و موارد مشابه) 2. Softcopy (نمايش روي صفحه ي نمايش رايانه) 3. Electronic (خروجي درفرمت الکترونيکي شامل فايل هاي رايانه اي است).

مراحل ايجاد و برپايی GIS در قالب پروژه
 1- ورودي داده ها (Data Input): مؤلفه ي ورودي داده ها آن ها را از شکل موجودشان به شکلي يا صورتي قابل استفاده در GIS تبديل مي کند. دراين مرحله داده هاي زمين – مرجع که به صورت نقشه هاي کاغذي، جداولي از اطلاعات توصيفي، فايل هاي الکترونيک و اطلاعات توصيفي مربوط به آن ها، عکس هاي هوايي و يا تصاوير ماهواره اي هستند، طبق استانداردهاي مورد نظر، براي دقت خروجي هايي که قرار است تهيه گردند، مورد ارزيابي قرار مي گيرند.
2- مديريت داده ها (Data Management): اين مرحله شامل توابعي براي ذخيره، نگهداري و بازيابي اطلاعات موجود در پايگاه داده هاست.
3- تجزيه و تحليل و پردازش داده ها (Data Manipulation and Analysis): شامل مجموعه ي فعاليت هايي مي شود که توسط نرم افزارها، سخت افزارها و کاربر، بر روي داده ها به منظور آماده سازي و پردازش آن ها براي مراحل بعد صورت مي گيرد.
4- خروجي داده ها (Data Output): توابع خروجي مورد استفاده بر اساس نيازهاي کاربران تعيين مي شود، لذا داده هاي خروجي به اشکال مختلف از قبيل نقشه، جداول، يا به صورت نوشتارهاي کاغذي (hardcopy) و يا به صورت رقومي (softcopy) ارائه مي گردند.

اهداف يک سامانه ي اطلاعات جغرافيايي
 هدف نهايي يک سامانه ي اطلاعات جغرافيايي يا GIS، پشتيباني جهت تصميم گيري هاي پايه گذاري شده بر اساس داده هاي مکاني، و عملکرد اساسي آن کسب اطلاعاتي است که از ترکيب لايه هاي متفاوت داده ها با روش هاي مختلف و با ديدگاه هاي گوناگون به دست مي آيند. اين هدف از طريق فعاليت هايي که بر روي داده هاي مکاني انجام مي گيرند، صورت مي پذيرد. اين فعاليت ها عبارت اند از:
1- جستجو (search): عبارت است از جستجوي مجموعه هايي از داده هاي سازمان يافته از پايگاه داده هاي يک سامانه ي اطلاعات جغرافيايي.
2- سازمان دهی (organization): در اين سامانه ها ويژگي اصلي براي سازمان دهي داده هاي موجود، موقعيت مکاني آن هاست.
3- تجسم يا به تصوير درآوردن (monitoring): فناوري GIS از توانمندي هاي گرافيکي رايانه ها، براي تجسم استفاده مي نمايد. نمايش اطلاعات به طور معمول با استفاده از صفحه ي نمايش ويدئويي انجام مي شود، اما ساير دستگاه هاي خروجي نظير چاپ گرهاي رنگي نيز براي نمايش نسخه هاي چاپي استفاده مي شوند.
4- ترکيب و تلفيق (integration): بخش ديگري از اين فعاليت ها، تلفيق مجموعه داده هاي مکاني از منابع بسيار گوناگون جهت نمايش، درک و تفسير پديده هاي مکاني است (اين پديده ها هنگامي که داده هاي مکاني به صورت مجزا به کار گرفته مي شوند، قابل رؤيت نيستند).
5- تجزيه و تحليل (analysis): تجزيه و تحليل، فرايند استنباط و دريافت مفهوم داده ها، و به معني تجزيه و تحليل داده هاي مکاني است.
6- پيش بيني (prediction): به طور معمول، هدف از مطالعه و بررسي ها بر روي داده هاي مکاني در يک سامانه ي اطلاعات جغرافيايي، پيش بيني است. در حقيقت يک سامانه ي GIS، توانمندي هاي کاري را براي جمع آوري، ورود، پردازش، تغيير شکل، به تصوير درآوردن، ترکيب، جستجو، تجزيه و تحليل، مدل سازي و خروجي کليه ي داده هاي مکاني بر اساس اهداف مورد نظر فراهم مي سازد.

کاربرد سامانه ی اطلاعات جغرافيايی در مديريت شهري
 شهرها بايد محيطي مطمئن و جذاب براي ساکنان و داراي حداقل مشکلات و هزينه ها و اتلاف وقت و حداکثر بهره برداري از اراضي و محيط زيست طبيعي باشند. قبل از پرداختن به کاربردهاي اين سامانه در حوزه ي شهري، دانستن پاره اي از مشکلات موجود در خصوص به کارگيري اين سامانه ضروري است. اين مشکلات عبارت اند از: افزايش روز افزون حجم اطلاعات در امورشهري، پراکندگي اطلاعات مکان – مرجع درداخل شهرداري و ساير ارگان هاي ذي ربط، عدم وجود اطلاعات مکان – مرجع دقيق، صحيح و به هنگام، عدم هماهنگي مناسب درون و برون سازماني در اخذ و مديريت اطلاعات شهري، عدم وجود استاندارد و سازوکار سيستماتيک اخذ، ذخيره سازي، به هنگام سازي، پردازش، نمايش، کاربرد و تبادل اطلاعات در مجموعه ي شهرداري، عدم وجود يک تفکر سيستمي در اخذ و مديريت اطلاعات مکاني، گسترش بي رويه ي شهرها و تغيير کاربري ها و عدم ثبت و ذخيره سازي به موقع اطلاعات، عدم اطلاع رساني دقيق و سريع در مورد امکانات، مسائل و مشکلات برنامه هاي مديريت شهري عدم توزيع امکانات متناسب با تراکم جمعيت شهري، عدم دسترسي به اطلاعات دقيق به منظور تعيين هزينه هاي مستقيم و غير مستقيم اجراي يک پروژه، عدم توجه کافي به نيازهاي اساسي و درازمدت استفاده کنندگان، وجود گردش اطلاعاتي نامناسب در شهرداري، آنالوگ بودن بخش اعظم اطلاعات و جدا بودن اطلاعات مکاني و توصيفي در اغلب موارد.

چگونه مي توان مشکلات موجود را حل نمود؟
 براي رفع اين مشکلات بايد نکات ذيل را در نظر گرفت:
الف- تشکيل سامانه اي در قالب مجموعه اي سازمان يافته و منسجم
ب- جمع آوري اطلاعات قابل قبول و پالايش شده
ج- توانايي انجام تحليل هاي مورد نياز کاربران مختلف
د- امکان تحليل، تصحيح، به هنگام رساني و ارائه ي اطلاعات
هـ – امکان فراهم آوردن مقدمات لازم براي انجام امور مطالعاتي، اجرايي، مديريتي و اطلاع رساني

کاربردهای عمومي GIS در شهرداری
 کاربردهاي سامانه ي اطلاعات جغرافيايي در شهرداري بسيار زياد است، بنابراين مهم ترين کاربردها به اختصار ارائه مي گردد.

1- مکان يابي
 * مطالعه ي مراکز موجود (ايستگاه هاي آتش نشاني، مدارس، منابع آب، پارک ها و فضاي سبز و …) و تصميم گيري در رابطه با ايجاد مراکز جديد به منظور توزيع بهينه ي امکانات و خدمات شهري، مکان يابي موقعيت بهينه براي اجراي پروژه هاي پيشنهادي، مطالعه ي پارک ها و فضاي سبز موجود و تصميم گيري در رابطه با ايجاد و توزيع بهينه ي مکان هاي جديد، امروزه در برنامه ريزي هاي شهري و طراحي فضاهاي سبز شهري از جايگاهي ويژه و بسيار مهم برخوردار شده است. لزوم شناسايي محدوده هاي بحراني و ويژه در درون بافت شهر و کانون هاي نابسامان در پهنه ي شهر و حريم استحفاظي آن از ديگر کاربردهاي سامانه ي اطلاعات جغرافيايي است.
* تعيين نزديک ترين ايستگاه آتش نشاني و آمبولانس قابل دسترسي به منظور تأمين امکانات مورد نياز جهت مقابله با بحران و کمينه سازي خسارات.
* تعيين نزديک ترين بيمارستان به محل حادثه: 1- تعيين نزديک ترين مراکز امداد رساني به محل حادثه 2- تعيين بهترين مسير از مرکز امدادرساني به محل حادثه 3- تعيين نزديک ترين بيمارستان به محل حادثه 4- تعيين بهترين مسير از محل حادثه به نزديک ترين بيمارستان

2- تقسيم بندي مجدد مرزهاي مناطق
 تغيير تقسيمات شهري از قبيل تقسيمات مناطق شهرداري، پستي و آماري، در مقاطع مختلف زماني، امکان نمايش تقسيمات مختلف شهري (پست، آب و فاضلاب، شهرداري، …) بر روي يکديگر و بهينه سازي آن ها.

3- مميزي املاک
 تعيين و ارزيابي اطلاعات مربوط به قطعات ملکي از قبيل عرصه و اعيان، مالک، کاربري و ارزش.

4- اطلاع رساني
 تهيه ي نقشه، با توجه به نياز کاربر، پويش و مديريت پارک هاي موجود در هر منطقه شهرداري، ارائه ي اطلاعات مکان – مرجع به اراده ي راهنمايي و رانندگي به منظور مديريت بهينه ي ترافيک و حمل و نقل شهري، امکان ارائه ي پاسخ هاي صحيح و قابل اعتماد در رابطه با نيازها و سئوالات ارباب رجوع، در ارتباط با اطلاعات مکان – مرجع، تعيين موقعيت يک ساختمان با وارد کردن يک قلم اطلاعات توصيفي مربوط به آن، اطلاع رساني عمومي به واحدهاي ارائه کننده ي خدمات شهري، ارائه ي اطلاعات به منظور توسعه و تأسيس مراکز خدمات عمومي مانند: بيمارستان، پارک، کتابخانه، …، ارائه ي اطلاعات مراکز جاذب سفر (تاريخي، مذهبي، ورزشي، فرهنگي)، طبقه بندي خانه هاي استيجاري بر اساس قيمت، مساحت، دسترسي ها، مجاورت ها و …، مشخص نمودن مناطق ممنوعه در ساخت و سازهاي شهري با در نظر گرفتن مسائل اشرافيت و سايه اندازي و … .

معرفي کاربردهاي GIS در حوزه ي شهرسازي و معماري
1- مطالعه و بررسي به کارگيري قوانين، مقررات، ضوابط و دستاوردهاي جديد در زمينه ي شهرسازي و معماري
 تهيه ي طرح ساختاري و راهبردي (جامع) به کمک وزارت مسکن و شهرسازي و شوراي شهر، تهيه ي طرح تفصيلي (موضوعي و موضعي)، مديريت و برنامه ريزي توسعه ي شهري با توجه به امکانات و سياست گذاري هاي مربوطه.

2- تدوين و نظارت بر اجراي مقررات شهرسازي
 تعيين ميزان دست يابي به اهداف طرح تفصيلي (موضوعي و موضعي)، مطابقت طرح تفصيلي (موضوعي و موضعي) با طرح ساختاري و راهبردي (جامع)، مقايسه ي وضع موجود با طرح تفصيلي (موضوعي و موضعي).

3- برنامه ريزي و اجراي طرح هاي شهري
 برآورد هزينه جهت اجراي يک طرح عمراني، با توجه به پارامترهاي مورد نظر، تعويض راه (با توجه به پارامترهاي مختلف از جمله قيمت زمين، نوع کاربري و …، تعيين ارزش زمين هاي مجاور معابر شهري در جهت تعيين استفاده ي بهينه، صدور پروانه، ارائه ي اطلاعات مورد نياز شهروندان در زمينه ي فعاليت هاي صدور پروانه، پايان کار، خلاف ساختمان و … صدور مجوز ساخت واحدهاي فرهنگي، آموزشي، اداري و تجاري، بر اساس اطلاعات موجود در سامانه از قبيل تراکم، متوسط درآمد خانوارها، وضعيت فرهنگي و مذهبي و …

4- مديريت و برنامه ريزي شهري
 توزيع بهينه ي خدمات، تأسيسات و امکانات شهري با توجه به روند توسعه در مناطق مختلف شهري، سياست گذاري در امر زمين، به عنوان مثال با استفاده از نقشه ي اماکن و ساختمان ها، برنامه ريزان و سياست گذاران توسعه شهري، مي توانند توزيع بهينه ي تراکم ساختماني با جمعيت شهري را مورد تجزيه و تحليل کارشناسي قرار دهند. کاربري اراضي توزيع کاربري بهينه درسطح شهر، تعيين مساحت کاربري هاي مختلف (فضاي سبز، …)، ايجاد موازنه در حجم کار مأموران بازديد ساختمان، به هنگام سازي نقشه ها با عکس هاي هوايي و يا تصاوير ماهواره اي و تهيه ي نقشه هاي کاربردي از نقشه ي پايه، شکل شماره ي 3 به هنگام سازي نقشه ها با عکس هاي هوايي را نشان مي دهد.

معرفي کاربردهاي GIS در حوزه ي خدمات شهري
 در حوزه ي خدمات شهري، سامانه ي اطلاعات جغرافيايي قابليت هاي بي شماري دارد که عبارت اند از:
1- سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني
2- سازمان تنظيف و بازيافت مواد
3- سازمان فضای سبز
4- اداره ی سامان دهی معابر
در ادامه ، هريک از اين کاربردها توضيح داده شده اند.

کاربردهای GIS در سازمان آتش نشانی و خدمات ايمني
 1- تهيه ی نقشه ی تماتيک (موضوعي) و طبقه بندي نواحي شهری بر اساس ضريب خطر الف: يکی از نيازهاي سازمان آتش نشاني، تعيين ضريب خطر براي هر يک از مناطق، محله ها و ساختمان هاي شهر است، به طوري که بتوان براساس آن نسبت به تجهيز و يا توسعه ي ايستگاه هاي آتش نشاني برنامه ريزي نمود.
2- در اختيار داشتن اطلاعات مورد نياز در زمينه ي تجهيزات ايمني موجود در ساختمان ها و مجتمع های مسکونی و تجاری بزرگ.
3- تعيين نزديک ترين ايستگاه آتش نشانی به منظور امداد رسانی در يک محل خاص، با توجه به نوع حادثه و امکانات ايستگاه ها. در مواقع بروز خطر و حوادث غيرمترقبه از قبيل: آتش سوزي، دسترسي به موقع و سريع نيروهاي آتش نشاني به محل يا شخص حادثه ديده، از اهميت بسياري برخوردار است و موجب کاهش صدمات و خسارات مالی و جاني مي شود. هدف، تعيين ايستگاه آتش نشاني است که محل يا شخص حادثه ديده در حوزه ي خدمات آن قرار دارد.

کاربردهای GIS در سازمان تنظيف و بازيافت مواد
 1- تقسيم نواحي خدماتي به نواحي تفکيکي نظافت معابر شهري: سازمان تنظيف و بازيافت مواد، پس از ناحيه بندي شهر به نواحي تفکيکي جمع آوري زباله، در مرحله ي بعد، نيازمند ناحيه بندي شهربه نواحي تفکيکي جمع آوري زباله، به نواحي تفکيکي نظافت معابر است. در اين فعاليت هر ناحيه ي تفکيکي جمع آوري زباله به زير نواحي کوچک تر تقسيم مي شود. هر ناحيه، حيطه اي است که يک يا چند کارگر شهرداري در آن به نظافت و جمع آوري زباله مشغول هستند.
2- تعيين مسير بهينه ي ماشين هاي جمع آوري و حمل زباله: به منظور سامان دهي و مديريت در امر جمع آوري و حمل زباله، به منظور سامان دهي و مديريت در امر جمع آوري حمل زباله، مناطق شهرداري به مناطق کوچک تري تقسيم مي شوند و در هر ناحيه يک ماشين جمع آوري زباله، فعاليت مي کند. به علت تناوبي بودن اين فعاليت که حداقل يک بار در روز صورت مي گيرد، تعيين مسير بهينه جهت جمع آوري و حمله زباله، از نقطه نظر کاهش هزينه و تسريع در عمليات جمع آوري زباله، داراي اهميت بسياري است. سامانه ي GIS با استفاده از قابليت هاي خود و با تجزيه و تحليل اطلاعات، مي تواند با توجه به پارامترهاي مختلف، مسيرهاي بهينه را انتخاب و به عنوان پيشنهاد مطرح نمايد.
3- تعيين مسير ويژه ي بهينه ي جمع آوري زباله: در سازمان تنظيف و بازيافت مواد، به غير از نواحي تفکيکي جمع آوري زباله، پاره اي از ماشين هاي جمع آوري زباله، در مسيرهاي خاصي به جمع آوري زباله هاي آلوده و خطرناک نظير زباله و شيرابه هاي بيمارستان ها و مراکز درماني مي پردازند. توقف گاه هاي مسير ويژه ي جمع آوري زباله، اماکن و ساختمان هايي است که زباله هاي آلوده و خطرناک توليد مي کنند و سازمان بازيافت و تبديل مواد با برقراري مسيرهاي ويژه به جمع آوري زباله هاي آن ها اقدام مي نمايد.

کاربردهای GIS در سازمان فضای سبز
 تعيين محل بهينه جهت احداث پارک و توزيع بهينه ي پارک ها در سطح شهر، مديريت پارک ها و نمايش پلان داخلي پارک ها به همراه گونه هاي گياهي و امکانات و تجهيزات موجود درآن.

کاربردهای GIS در اداره ی سامان دهی معابر
 تراکم و محل استقراردست فروشان، نمايش تراکم و محل استقرار پرسنل شهرداري، و انتخاب بهترين محل، براي برگزاري بازارهاي هفتگي.

معرفي کاربردهای GIS در حوزه ی حمل و نقل و ترافيک
 1- مسيريابي بهينه براي ارائه ي خدمات حمل و نقل و خدمات اضطراري
2- آناليز شبکه به منظور يافتن بهترين مسير
3- مکان يابي بهينه براي ايجاد معابر جديد و ارائه ي امکانات و خدمات حمل و نقل.
4- مديريت بهينه ي حمل و نقل عمومي و ترافيک
5- توسعه ي سامانه هاي GIS پويا، به منظور ناوبري هوشمند وسايل متحرک.

معرفي کاربردهاي GIS در حوزه ي مديريت شهري
 1- مدل سازی و تصميم گيری در امور شهری
2- انجام آناليزهای گوناگون از قبيل ، مسيريابی ها، ايجاد مناطق حائل، هم پوشانی ها و …
3- شناسايی روند و جهات رشد و توسعه ی شهر
4- ارائه ی اطلاعات به منظور توسعه و اطلاع وضعيت جاری و حرکت به سوی ارائه ی بهينه ی خدمات و جلب رضايت شهروندان
5- بازنگری در طرح های توسعه ي خدمات و اصلاح وضعيت جاری و پيش بينی وضعيت آينده در مناطق مختلف شهر
6- ارائه ی اطلاعات مکان – مرجع به ساير ارگان های خدمات شهري به منظور مديريت بهينه ي امور شهر و جلوگيري از تداخل فعاليت ها
7- ايجاد يک زبان مشترک براي پاسخ گويي به استعلامات ارسالي از سوي ساير سازمان هاي خدمات شهري
8- ارائه ي پاسخ هاي صحيح و قابل اعتماد در رابطه با نيازها و سئوالات ارباب رجوع
9- تسريع در تصميم گيري نسبت به واگذاري و يا عدم واگذاري خدمات به متقاضي در يک منطقه ی خاص
10- با در اختيار داشتن نقشه ي پوششي شهر و به کاربردن مدل هاي مناسب مي توان با پردازش اطلاعات داده هاي ارتباطی (خيابان، کوچه، …) ، واحدهاي مسکونی، جمعيت منطقه و … به ارائه ی اطلاعات مربوط به مسير بهينه در زمينه ی خدمات اضطراري و امدادرساني ارگان هاي مختلف پرداخت.
11- ايجاد هماهنگي با ساير ارگان هاي توليد کننده، استفاده کننده و ذخيره کننده ي اطلاعات شهري، براي انجام امور عمرانی، زيست محيطی، تجاري، امنيتي و …

کاربردهاي GIS در حوزه ي فعاليت هاي شهري (محيط زيست)
 امکان شناسايی منابع آلاينده ي محيط زيست در سطح شهر، تعيين بهترين راه حل براي مبارزه با آلودگي هاي موجود، بر اساس اطلاعات ذخيره سازي شده در سامانه ی GIS، و ارائه ی اطلاعات ايران گردي و جهانگردي به گردشگران و شهروندان.

نتيجه گيري
 حجم زياد داده ها و کاربردهاي روز افزون آن ها در انواع برنامه ريزي هاي شهري و منطقه اي از يک سو، و اهميت پويايي و ماهيت تغيير پذيري آن ها در بعضي نظام ها از جمله مسائل شهري از سويي ديگر، ضرورت استفاده از ابزارهاي کمکي الکترونيکي و روش هاي نوين را مطرح ساخته اند. توسعه و تکامل بسيار سريع فناوري رايانه اي در بخش هاي سخت افزار و نرم افزاري آن در دهه هاي اخير، ابتدا امکانات و تسهيلات فني بسياري را در رابطه با پردازش هندسي و گرافيکي داده هاي مرتبط با زمين، مهيا وهمچنين سازمان دهي، مديريت و امکان به کارگيري اطلاعات موضوعي را به طور مجزا فراهم ساخت. تشخيص ضرورت در اختيار داشتن و به کارگيري اين تسهيلات به طور يکپارچه و توأمان در رابطه با داده هاي زميني، منجر به طراحي و ايجاد سامانه هاي اطلاعات جغرافيايي گرديد. در اين ميان، کاربرد GIS در برنامه ريزي شهري و منطقه اي به اين دليل مورد توجه قرار گرفت که شهرسازي و تصميم گيري نه تنها در مراحل اوليه، بلکه حتي در مرحله ي اجراي برنامه ها و ارزيابي فعاليت هاي عمراني به شدت محتاج اطلاعات به هنگام است. سامانه هاي اطلاعات جغرافيايي مي توانند نقشي عمده در تأمين و مديريت نيازهاي اطلاعاتي شهرسازي ايفا نمايند. برنامه ريزان شهري و منطقه اي بر اساس معيارها و ضوابط تخصيص خود براي جستجو و شناسايي مناطق، جمعيت ها، کاربري هاي اراضي و شبکه هاي حمل و نقل و زير ساختي خاص از سامانه ي مذکور استفاده مي کنند.

پي نوشت ها :
 

1- کارشناس ارشد مهندسي منابع طبيعي – بيابان زدائي دانشگاه تهران، مدرس مؤسسه ي آموزش عالي نجف آباد و دانشگاه پيام نور زرين شهر .
2- کارشناسي جغرافيايي طبيعي – ژئومورفولوژي دانشگاه آزاد اسلامي واحد نجف آباد و مدير طرح مسکن مهر شهرداري فولادشهر.
 منابع:
1- بوت، باب؛ ميچل، اندي، آشنايي با نرم افزار ArcGIS، ترجمه ي اميرعباس نجاري، انتشارات پردازش و برنامه ريزي شهري شهرداري تهران، 1383.
2- مطيعي، همايون، آشنايي با Arc View-GIS و برنامه هاي جنبي، انتشارات دانشگاه صنعت آب و برق (شهيد عباسپور)، 1384.
3- خمر، غلامعلي، اصول و مباني جغرافيايي شهري، نشر قومس، 1385.
4- کاربرد سيستم اطلاعات جغرافيايي در جهان مرکز اطلاعات جغرافيايي شهر تهران، 1376.
5- www.ngdir.com
منبع: نشريه دانش نما، شماره 176-178

منام اصفهان

نام گذاری معابر اصفهان به نام مدافعان سلامت

نام گذاری معابر اصفهان به نام مدافعان سلامت

گزارش خبرنگار ایمنا، در یکصد و بیست و هفتمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر اصفهان دو لایحه مربوط به نامگذاری معابر و خیابان‌های شهری مطرح و بررسی شد.
◀تقاطع خیابان‌های چهارباغ بالا و نیکبخت در محدوده مناطق پنج و شش شهرداری اصفهان با تصویب شورای شهر به نام چهارراه پزشک نامیده خواهد شد.
◀همچنین به پاس قدردانی از ایثارگری‌های مدافعان سلامت، پیشنهاد نامگذاری تقاطعی به نام “پرستار” نیز مطرح شد که باید مراحل قانونی برای این نامگذاری طی شده و برای تصویب در یکی از جلسات آتی شورای شهر، در صحن علنی مطرح شود.

جهت آشنایی با سامانه مدیریت نامگذاری معابر و اماکن شهری منام بر روی لینک زیر کلیک نمایید:

http://www.saeegeo.com/منام

 

نامگذاری معابر اهواز

رونمایی از سامانه نامگذاری معابر و اماکن منام شهرداری اهواز

آیین رونمایی از سامانه نامگذاری معابر منام

سامانه نامگذاری معابر در پی وجود چالش ها و معضلات نامگذاری معابر همانند تعداد اسامی تکراری معابر، وجود سلایق گوناگون در انتخاب نام معابر، عدم وجود سابقه تغییرات نام یک معبر و به منظور ایجاد روال استاندارد قابل پیگیری و یکپارچه در تغییر نام اماکن و معابر برای ارتقاء کیفیت و کمیت خدمات رسانی به شهروندان اهوازی راه اندازی شده است.

در این مراسم شهردار اهواز جناب آقای امینی ، امیر آهن جان مدیر روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری اهواز، جناب آقای دکتر پژوهیده مدیرعامل سازمان فاوا و همچنین مدیران ارتباطات مناطق، معاونت ها و سازمان‌های تابعه شهرداری حضور داشتند.

رییس سازمان فاوا در خصوص سامانه نامگذاری معابر با اشاره به امکانات و قابلیت های این سامانه به ویژگی های این سامانه اشاره نمود و بیان کرد: یکپارچه شدن روند مدیریت معابر بین سازمان های تصمیم گیرنده، گردش کار سریع و ساده (کارتابل) از لحظه اعلام و ارسال درخواست توسط شهروند یا سازمان متقاضی تا لحظه‌ی نصب تابلو نام معبر، شناسایی معابر بدون نام و با نام تکراری به صورت هوشمند و نمایش بر روی نقشه، ثبت اطلاعات توصیفی معابر(نوع معبر،عرض معبرو ….) روی نقشه و ایجاد بانک اطلاعاتی مکانی و معابر شهر، ثبت المان های فیزیکی معابر (تابلوها ،چراغ های راهنمایی و…) روی نقشه، امکان ترسیم و ویرایش معابر بر روی نقشه توسط کاربر، دارا بودن دایره المعارف اسامی معابر موجود و معابر آینده، بایگانی سوابق و ثبت صورت جلسات کمیسیون نامگذاری معابر، ارائه گزارش های پیشرفته در قالب داشبوردهای مدیریتی، کاهش هزینه‌ها با حذف نامه‌نگاری، فرآیندهای طولانی و خطاهای انسانی، ثبت و پیگیری درخواست های شهروندان در خصوص معابر در سامانه که همکاران ما با در نظر گرفتن نیازمندی‌های مدیران شهری، کارکنان و کارشناسان سازمان ها، مشارکت شهروندان وبا استفاده از سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی، سامانه منام را جهت آسان نمودن مدیریت معابر و نامگذاری کلیه معابر یک شهر ایجاد کرده است.

نامگذاری معابر

برگزاری نشست هم اندیشی تهیه نرم افزار نامگذاری معابر شهر زاهدان

برگزاری نشست هم اندیشی تهیه نرم افزار نامگذاری معابر شهر زاهدان

ایسنا : نشست هم اندیشی تهیه نرم افزار نامگذاری معابر شهر زاهدان با حضور معاون خدمات شهری، سرپرست سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیر هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری، مسئول برنامه‌ریزی خدمات شهری و دیگر مسئولین در محل دفتر ریاست سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات برگزار شد.

به گزارش ایسنا- هدف از این نشست تهیه نرم افزار نامگذاری معابر شهر زاهدان جهت ساماندهی و نامگذاری اماکن و معابر عمومی با رویکرد خدمات بهینه به شهروندان، سهولت دسترسی در آدرس‌یابی، کوتاه شدن مسیرها و صرفه‌جویی در وقت و برنامه‌ریزی اجتماعی عنوان شد.

نرم‌افزار نامگذاری معابر متشکل از نمایش محدوده معابر بر روی نقشه GPS، نمایش کلیه اطلاعات توصیفی معبر، ثبت گزارشات درخواست کنندگان نامگذاری معابر، ثبت کلیه تابلوهای نصب شده در سطح شهر، مصوبات نامگذاری معابر، ثبت و پیگیری اسامی پیشنهادی توسط شهروندان و ارگانهای مربوطه، حذف اسامی تکراری معابر و… می باشد.

در این نشست بصورت ویدئو کنفرانسی قابلیت‌های ویژه نرم افزار نامگذاری معابر شهری توسط شرکت مدرن اندیشان ساعی بیان شد و مقرر گردید مجموعه شهری تا پایان سال جاری نسبت به تهیه و راه‌اندازی این نرم‌افزار مبادرت نمایند.

منام شیراز خواست خدایی افسانه

لزوم توجه به پیامدهای اجتماعی نامگذاری معابر شهری

لزوم توجه به پیامدهای اجتماعی نامگذاری معابر شهری

ایسنا/فارس رئیس کمیسیون نامگذاری معابر و اماکن عمومی شورای شهر شیراز با بیان اینکه نامگذاری هر معبری، پیامدهای اجتماعی به دنبال خواهد داشت، بررسی و تحلیل همه جانبه نامگذاری معابر را ضروری برشمرد.

افسانه خواست خدایی بعد از ظهر سه‌شنبه ۱۶ شهریور در نخستین کمیسیون نامگذاری معابر و اماکن عمومی شهر شورای شهر شیراز که با حضور مدیر حوزه‌های علمیه فارس برگزار شد، گفت: نام خانواده‌هایی که چند شهید تقدیم دفاع مقدس کردند در اولویت نامگذاری است.

رئیس کمیسیون نامگذاری معابر و اماکن عمومی شورای شیراز افزود: در کنار نامگذاری، بنا داریم ساخت بنای یادبود شهدا را نیز در دستور کار قرار دهیم. 

عضو شورای شهر شیراز همچنین از تکمیل بانک جامع اطلاعاتی اسامی شهدا توسط کارشناسان کمیسیون نامگذاری خبر داد و خاطرنشان کرد: پس از تحقق، این مهم با توجه به اولویتهای نامگذاری، معابر و اماکن بی نام شهر شیراز نامگذاری خواهد شد.

خواست خدایی خاطرنشان کرد: بررسی کیفیت سامانه مدیریت نامگذاری معابر و اماکن منام، سیاستگذاری کمیسیون، بررسی کیفیت معابر از لحاظ مساحت و ارزش کیفی، جلوگیری از تکرار در نامگذاری معابر، هماهنگی بین دستگاه‌های خدمات‌رسان و شهرداری از لحاظ اطلاعات مکانی از  موضوعات مورد بحث در این جلسه است. 

حجت‌الاسلام استوار میمندی، مدیر حوزه‌های علمیه فارس نیز با اشاره به اهمیت کمیسیون نامگذاری شورا، گفت: امید است راه شهدا و سیره شهدا با اسامی که نامگذاری می‌کنیم، ترویج یابد. 

نامگذاری کوچه

روایت روستای «دینه‌ کوه» و کوچه‌هایی با نام مادران و مادربزرگ‌ها

روستای مادران ; روستایی که مردان به پاس قدردانی از زنان و مادران کوچه ها را به نامشان کردند

در روزهای اخیر تصاویری را در فضای مجازی مشاهده کردیم که گویای این مسئله بود که در روستایی به‌ نام دینه کوه از بخش الموت‌شرقی استان قزوین، نام کوچه‌هایش را به‌نام زیبای مادران و مادربزرگ‌ها نام‌گذاری کرده‌اند، نام‌هایی جذاب و دل‌نشین که هر کدام از آن‌ها یادآور خاطرات شیرین مادران روستایی و زحمت‌کش این مرزوبوم است که با دیدن تابلوی کوچه، تمام خاطرات این عزیزان زنده خواهد شد و لبخندی شیرین بر لبان انسان نقش می‌بندد.

فاطمه پیکانی، بانوی جوانی بوده که دهیار روستای دینه‌ کوه است و علی‌رغم این‌که در قزوین سکونت دارد، هفته‌ای ۴ روز برای حل‌ وفصل مشکلات مردم به روستای دینه‌ کوه می‌رود.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در رابطه با این نامگذاری‌ها می‌گوید: الموت‌شرقی یکی از محروم‌ترین بخش‌های استان قزوین است که مردمان زحمت‌کشی دارد. بنده با توجه به این‌که همیشه مشاهده می‌کردم زنان روستایی پا به‌ پای مردان در باغداری، کشاورزی، دامداری و دیگر کارها تلاش می‌کنند و در کنار آن باید به امورات منزل نظیر خانه‌داری و بچه‌داری و پخت‌وپز و دیگر امور نیز رسیدگی کنند اما متأسفانه علی‌رغم این تلاش‌ها در هیچ جا نامی از آنان برده نمی‌شود، به همین دلیل تصمیم گرفتم نام کوچه‌های روستا را به‌نام مادران و مادربزرگ‌ها نام‌گذاری کنیم که از این عزیزان تجلیل شود و نام آن‌ها زنده نگه‌داشته شود.

پیکانی گفت: این مسئله را با رئیس شورا و سپس با ریش‌سفیدان و معتمدین روستا مطرح کردم و خوشبختانه استقبال خوبی از این مسئله شد. البته بنده در برخی منابع خبری خواندم که نوشته‌اند نام کوچه‌ها به‌نام مادرانی که در قید حیات نیستند نام‌گذاری شده است. این‌گونه نیست، ما نام برخی کوچه‌ها را نیز به‌نام مادران یا مادربزرگ‌هایی که در قید حیات هستند نامگذاری کرده‌ایم و این عزیزان با این کار خیلی خوشحال شده‌اند. در مجموع نام ۳۶ کوچهٔ روستا تحت این عناوین نام‌گذاری شده است.

پیکانی اظهار می‌کند: حدود ۱۰ روز است که بحث نامگذاری کوچه‌ها انجام شده است و این نوع نامگذاری موجب شده تا روستای ما رنگ و بوی خاصی به خود بگیرد و همهٔ مردم جنب و جوش خاصی دارند. حتی برخی خانم‌ها می‌گویند چرا اسم ما را روی کوچه‌ها نگذاشته‌ای؟ می‌خندم و می‌گویم دیگر کوچه نداشتیم. جالب این‌جاست که چند روز پیش یکی از ریش سفیدهای روستا می‌خندید و به من می‌گفت شما برای ما عجب کاری درست کرده‌اید. گفتم چطور؟ گفت از صبح که در کوچه‌ها راه می‌روم دارم برای مادرانی که نیستند و اسمشان بر کوچه‌ها حک شده، فاتحه می‌خوانم. این روزها وقتی از کوچه پس‌های روستای دینه‌کوه گذر می‌کنم می‌بینم که برخی خانم‌ها ایستاده‌اند و با هم صحبت می‌کنند و با توجه به‌نام کوچه‌ها، از مادران و مادربزرگ‌ها سخن می‌گویند و از خاطراتی که با آن‌ها داشته‌اند. پشت هر کدام از این نام‌ها، داستان یا سرگذشتی نهفته است که یادآوری این سرگذشت‌ها شیرین و خاطره‌انگیز است.

*********************

جهت آشنایی با سامانه مدیریت نامگذاری معابر و اماکن منام اینجا کلیک نمایید

میثم محمدی شهردار

مفاخر، مشاهیر و نخبگان رکن اصلی هویت شهری هستند

مفاخر، مشاهیر و نخبگان رکن اصلی هویت شهری هستند

شهردار زرین شهر گفت: پاسداشت هویت مشاهیر و مفاخر خطه طلایی ایران برای مدیریت شهری از اهمیت ویژه ‌ای برخورد است، از این رو مشارکت شهروندان در خصوص نامگذاری معابر و میادین و پروژه‌های مهم شهر با عنوان چهره‌های ماندگار شهر مورد استقبال قرار گرفت.

میثم محمدی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا، نامگذاری معابر و میادین با استفاده از اسامی سرداران، مشاهیر، مفاخر و بزرگان محلی را ارج گذاری بر شخصیت علمی و معنوی آنان دانست و اظهار کرد: امروزه اهمیت شناخت هویت شهرهای ایران و مفاخر آن به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده و این مهم نقش مؤثری بر آداب و رسوم، اخلاق و سلوک شهروندان و همچنین کالبد شهر دارد.

وی با بیان اینکه هویت شهر با خاطرات و باورهای شهروندان در محلات مختلف شهر گره خورده است، افزود: زرین شهر دارای تاریخ، قدمت و فرهنگ غنی در حوزه‌های مختلف بوده و مفاخر و مشاهیر نامی در این شهر زندگی می‌کردند، اما متأسفانه آنگونه که باید به معرفی آنها پرداخته نشده است.

شهردار زرین شهر، رکن هویت این شهر را مفاخر، مشاهیر و نخبگان دانست و تصریح کرد: پاسداشت بزرگان شهر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، از این رو با احترام به پیشنهاد جمعی از شهروندان و حقوق شهروندی پیشنهادی ارائه شده از سوی آنان در خصوص نامگذاری معابر و پروژه‌های مهم شهر با عنوان چهره‌های ماندگار شهر مورد استقبال قرار گرفت.

وی با اشاره به جای خالی نام مفاخر و مشاهیر در نامگذاری معابر زرین شهر ادامه داد: امروز نام همه شهدای شهر زینت بخش معابر، میادین و پروژه‌های شهر بوده و بر همین اساس نامگذاری معابر و اماکن عمومی تحت اسامی مفاخر می‌تواند تأثیر بسزایی در آشنایی نسل جدید با آنان داشته باشد.

وی عنوان کرد: معتقدیم می‌توان تمامی نامگذاری‌های معابر و اماکن سطح شهر را بر اساس موقعیت مکانی، پیشنهاد شهروندان و در نهایت مطالعات کارشناسی انجام داد از این رو برای پروژه‌های خاص فراخوان عمومی داده خواهد شد تا بتوانیم از نقطه نظرات شهروندان بهره مند شویم

**********************

  • با توجه به سخنان شهردار محترم شهر زیبای زرین شهر ، پیشنهاد شرکت ساعی به شهرداری ها برای مدیریت بهینه نامگذاری های معابر شهر و افزایش مشارکت  و استفاده از نقطه نظرات شهروندان  درنامگذاری معابر  واماکن  ، بهره گیری از سامانه مبتنی بر جی آی اس منام میباشد.
  • جهت آشنایی با  سامانه مدیریت  نامگذاری معابر و اماکن شهری منام اینجا کلیک نمایید.

جی آی اس در مدیریت شهری

نقش جی آی اس در برنامه ریزی و مدیریت شهری اصفهان

نقش جی آی اس در برنامه ریزی و مدیریت شهری اصفهان

حمیدرضا ابطحی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: GIS یا سیستم اطلاعات جغرافیایی از نقطه نظر فنی، مجموعه‌ای یکپارچه از سخت افزار، نرم افزار، شبکه و نیروی انسانی برای جمع آوری، ذخیره، ایجاد، ویرایش، نمایش گرافیکی و تجزیه و تحلیل داده‌های مکانی، همینطور استخراج اطلاعات کاربردی برای تصمیم گیری اصولی است.

وی با اشاره به دستاوردهای نوین سازمان در حوزه GIS گفت: این سازمان تاکنون اقدامات قابل توجهی در حوزه اطلاعات مکانی انجام داده است، تهیه عکس‌های دیجیتال هوایی با دقت بالا، تهیه نقشه‌های پایه شهری با تکنولوژی‌های نوین فتوگرامتری، برداشت‌های زمینی در لایه‌های مختلف مکانی و بروزرسانی این نقشه‌ها از جمله اقدامات این سازمان است.

مدیرعامل سازمان فاوا شهرداری اصفهان افزود: در بخش ایجاد زیرساخت‌های مکانی این سازمان اقدام به ایجاد و راه‌اندازی ایستگاه‌های دائم GPS شهر اصفهان و ایجاد نقاط مبنای ارتفاعی در کل محدوده شهر اصفهان با هدف افزایش سرعت و دقت نقشه‌برداری برای اجرای پروژه‌های عمرانی و شهرسازی کرده است.

ابطحی گفت: در بخش پایگاه داده و سامانه‌های مکانمند نسبت به ایجاد و راه اندازی پایگاه داده مکانی شهر اصفهان با قابلیت ذخیره سازی و مدیریت توأم اطلاعات مکانی و داده‌های توصیفی، کنترل و مدیریت متمرکز داده‌های موجود در شهرداری اصفهان، اشتراک‌ گذاری داده‌های مکانی به سامانه‌های مکان محور اقدام شده است به علاوه برای سایر واحد های مختلف شهرداری و دستگاه‌های خدمات رسان نیز در قالب وب، سرویس‌های مکانی استاندارد در نظر گرفته شده است.

وی با اشاره به همکاری سازمان فاوا با برخی مراکز علمی و دانشگاهی کشور اضافه کرد: تعریف پروژه‌های مطالعاتی قبل از انجام‌های عملیاتی و استفاده از تجارب بهترین اساتید و متخصصان دانشگاه‌های معتبر کشور در دانشگاه‌های اصفهان،‌ تهران و شهید بهشتی از سال ۱۳۸۰ تاکنون در زمینه‌های تدوین استراتژی  GIS،‌ متدولوژی و بروزرسانی نقشه‌ها، ‌مطالعات پایه GPS و راه‌اندازی ایستگاه‌های دائم از دیگر اقدامات سازمان فاوا بوده است که همچنان ادامه دارد.

اهداف آینده سازمان فاوا در حوزه GIS

مدیرعامل سازمان فاوا شهرداری اصفهان با اشاره به اهداف آینده این سازمان اضافه کرد: ایجاد سامانه‌های مکان محور در قالب پایگاه داده مکانی جهت سرویس دهی به شهروندان و سازمان‌های خدماتی شهر، همکاری برای ایجاد SDI شهری اصفهان در راستای به اشتراک گذاری داده‌های مکانی،‌ تهیه تصاویر دیجیتال هوایی، نقشه‌های فتوگرامتری و تولید داده‌های مکانی مورد نیاز سازمان‌های شهر اصفهان بر اساس آخرین استانداردهای کشوری از اهداف این سازمان در حوزه GIS است.

ابطحی ابراز امیدواری کرد: با اجرای پروژه‌ها و تحقق اهداف این حوزه در مدیریت شهری با رویکرد شهروند مداری و توسعه پایدار، اقدامات خوبی در شهر اصفهان انجام شود.

کاربرد نتایج تحلیل‌های GIS

احمدرضا کروندی، مدیر اطلاعات مکانی سازمان فاوا با تشریح کاربرد نتایج تحلیل‌های GIS در مسائل شهری گفت: تهیه گزارش‌های آماری مکان مبنا در زمینه محاسبه سطوح داده‌های مکانی به منظور برآورد هزینه‌های جاری نگهداری المان‌های خدمات شهری، ترافیک و ‌فضای سبز،خرابی آسفالت معابر، استفاده از همپوشانی داده‌های مکانی وضع موجود با داده‌های پیشنهادی طرح‌های تفصیلی در جهت محاسبه میزان عقب نشینی،‌ نوع کاربری و کاربری‌های مجاز و ارتفاعات طرح همچنین محاسبه قیمت منطقه بندی به صورت خودکار و بر اساس اطلاعات مکانی معابر و املاک مجاور آن در محاسبات عوارض شهرسازی از جمله کاربردهای GIS در مدیریت شهری است.

وی با اشاره به کاربرد GIS در شهرسازی عنوان کرد: پایش روند رشد شهری و اخذ تصمیمات بهینه برای آینده شهر، کنترل تغییرات کاربری‌های زمین در راستای مدیریت منابع شهری و بهبود کیفیت زندگی شهروندان همچنین استفاده از تحلیل‌های مکان محور در جهت تسهیل و تسریع در مدیریت ناوگان شهری از جمله کابردهای GIS در شهرسازی است.

وی افرود: اخذ گزارش‌های مکان محور و بکارگیری این گزارش‌ها در پروژه‌های خدمات شهری به منظور کاهش هزینه‌ها و تسریع در انجام آنها، یافتن راه رفع علمی مکان گزینی بهینه مراکز خدمات شهری برای دستیابی شهروندان به رفاه و آسایش از دیگر خروجی های این حوزه است.

سامانه نامگذاری معابر

شهردار یزد: نامگذاری استاندارد معابر و اماکن شهر در دستور کار است

پس از استقرار و راه اندازی سامانه مدیریت نامگذاری معابر و اماکن شهری ، شهرداری یزد و اداره کل پست استان، تفاهم‌نامه‌ای برای تبادل اطلاعات مکانی و الکترونیکی شدن تخصیص کدپستی امضا کردند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، تفاهم نامه همکاری بین محمد یارمند، مدیر کل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری و جمال الدین عزیزی، شهردار یزد و علی محمد رحمانی پور، مدیر کل پست استان به منظور تسریع در عملیاتی شدن فرآیندهای gnaf، تسریع در تکمیل پایگاه داده نشانی‌های شرکت ملی پست و ارائه مطلوب‌تر سرویس‌های استعلام نشانی و کد پستی اماکن و سازمان‌ها و همچنین تغییرات اسامی معابر و نام گذاری آنها و اختصاص کد پستی به صورت آنلاین، تفاهم نامه‌ای بین شهرداری یزد و اداره کل پست استان امضا شد.

جمال الدین عزیزی، شهردار یزد در این جلسه با اشاره به اهمیت یکپارچه شدن بانک‌های اطلاعاتی اظهار کرد: نامگذاری استاندارد معابر و تعریف کد پستی باید در فرآیند کاری شهرداری قرار گیرد.

وی اظهار امیدواری کرد: با توجه به جهانی بودن شهر یزد انعقاد این تفاهم‌نامه در استانداردسازی معابر و سیستم آدرس دهی کمک بسزایی می‌کند.

شهردار یزد خاطرنشان کرد: در این تفاهم‌نامه برای اماکن جدیدی که در شرف احداث است و شهرداری در حال صدور پروانه برای آنهاست، فرآیندهای تخصیص کد پستی به صورت آنلاین و بدون مراجعه مالک به اداره پست دیده شده است؛ پیش از این، زمانی که شهروندان برای ساخت یک ملک، درخواست مجوز می‌دادند، الزام کد پستی وجود نداشت و مالکان در صورت نیاز باید به اداره پست مراجعه حضوری داشته باشند. اما در حال حاضر و بر اساس این تفاهم‌نامه زمانی که شهرداری پروانه ساخت صادر می‌کند یکی از اقدامات برخط و آنلاین، اخذ کد پستی بر اساس وب‌سرویس‌های طراحی شده در این تفاهم نامه برای هر ملک است و اطلاعات ملک به صورت آنلاین برای اداره پست ارسال شده و بدون مراجعه مالک، کد پستی از طرف اداره پست تخصیص و برای شهرداری و مالک، ارسال می‌شود.

عزیزی با بیان اینکه کاهش تردد سفرهای درون‌شهری ناشی از ارائه این خدمات را از جمله مزایای این تفاهم نامه برشمرد و گفت: امضا این تفاهم نامه باعث می‌شود از ترددهای بی‌مورد جلوگیری به عمل آمده و خدمات به شکلی سریع‌تر و با کوتاه‌ترین زمان در اختیار مردم قرار گیرد

نامگذاری اماکن و معابر

نامگذاری معابر با استفاده از المان‌های فرهنگی انجام شود

کرمانشاه- ایرنا– فرماندار صحنه باتاکید براستفاده از اِلمان های فرهنگی در شهرستان گفت: آنچه در فرآیند نامگذاری معابر حائز اهمیت است، توجه به اِلمان‌ها و نام هایی است که برای شهروندان و افراد هر محله و کوچه، دارای بار مثبت فرهنگی و اجتماعی و سنخیت باشد.

علیرضا حیدری دوشنبه شب در اولین جلسه شورای نظارت بر نامگذاری اماکن صحنه در سرسرای اجتماعات فرمانداری این شهرستان با اشاره به حائز اهمیت دانستن نامگذاری معابر عمومی و اماکن، رعایت دقیق آیین نامه ها و دستورالعمل های اجرایی ذی ربط را از سوی دستگاه ها و نهادهای متولی ضروری دانست.

 رییس شورای نظارت بر نامگذاری اماکن صحنه اظهارداشت؛ نامگذاری اماکن، خیابان ها، کوچه ها و معابر و …  منوط به تایید نهایی در شورای نظارت بر نامگداری اماکن شهرستان است.

حیدری گفت؛ نامگذاری اماکن، خیابان ها، کوچه ها و معابر به نام شهدای گرانقدر اقدامی ارزشمند و ماندگار در راستای الگو قراردادن و زنده نگه داشتن یاد و خاطره آن عزیران فداکار است و در نامگذاری ها بر بهره گیری از نام ۳۰۰ شهید گرانقدر شهرستان تاکید کرد. 

استفاده از نمادهای فرهنگی منطقه و نام مشاهیر در فرآیند نامگذاری های میادین شهری و روستایی و بهره گیری از نظرات و پیشنهادات اقشار مختلف مردم از دیگر مباحثی بود که مورد تاکید فرماندار صحنه قرار گرفت.

شهرستان صحنه با ۷۷ هزار نفر جمعیت در ۶۰ کیلومتری شرق کرمانشاه واقع شده است.

جهت آشنایی با سامانه مدیریت نامگذاری معابر و اماکن شهری منام اینجا کلیک نمایید

فرشچیان

نام استاد محمود فرشچیان بر یکی از معابر شهر مشهد نقش خواهد بست

در جلسه علنی شورای اسلامی شهر مشهد، شهرداری مکلف به نامگذاری معبری با هدف تجلیل از استاد فرشچیان شد.

به گزارش خبرگزاری موج خراسان رضوی، شهرداری مشهد مکلف شد برای تجلیل و قدردانی از استاد محمود فرشچیان، نقاش و نگارگر برجسته و بین المللی علاوه بر نامگذاری یک معبر به نام او، تندیس این استاد نگارگری را به همراه شرح مختصری از زندگی نامه در ورودی معبر نصب کند.

در یکصد و بیست و ششمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر مشهد طرح نام گذاری بلوار به نام استاد محمود فرشچیان به تصویب رسید و شهرداری مشهد مکلف شد برای تجلیل و قدردانی از او علاوه بر نام گذاری، تندیس این استاد نگارگری را به همراه شرح مختصری از زندگی نامه در ورودی معبر نصب کند.

  • جهت آشنایی با سامانه نامگاری معابر و اماکن منام اینجا کلیک نمایید.