دیپلماسی در نامگذاری معابر و خیابانها

دیپلماسی در نامگذاری معابر و خیابان ها

انواع  دیپلماسی عمومی ،  رسمی،پنهان ،  پارلمانی، بازدارنده ، هسته​ای و … اسامی  هستند که بر ابعاد روابط دیپلماتیک بین کشورها گذاشته می​شوند . یکی از انواع آن می تواند دیپلماسی خیابانی باشد که مبتنی بر نامگذاری معابر و اماکن بر اساس روابط دیپلماتیک باشد.

انتخاب اسامی چهره ​های سیاسی و فرهنگی کشورهای دیگر برای خیابان​های کشور بویژه پایتخت، امری مرسوم در تمامی جهان است. برای مثال برخی کشورها  و شهرها همچون «آرژانتین» ، «ایتالیا» و  «سئول»  در تهران نام گرفته تا اسم «ایران» در سئول. از «پاتریس لومومبا» و «فتحی شقاقی» و «محمدعلی جناح» در پایتخت ایران گرفته تا «پهلوی» در پایتخت مصر و «آقا سلطان» در پایتخت ایتالیا و در صنعای یمن.

این اسامی​ که یا از سر دوستی  انتخاب می​شوند؛ همچون « محمدعلی جناح» و یا برای اعلام مخالفت و مرزبندی برگزیده می​شوند همچون « فتحی شقاقی» و «فلسطین». که اولی برای اعلام دوستی با کشور همسایه، پاکستان است و دومی برای اعلام دشمنی با اسرائیل.

مراودات دیپلماتیک بین ایران و دیگر کشورها در حوزه اسامی خیابان​ها اگرچه در مواردی نوعی مقابله به مثل بوده است (مثل خیابان خالد اسلامبولی به ازای خیابان پهلوی) اما در مواردی هم یک طرفه اعمال شده است. کما اینکه بلواری به نام سیمون بولیوار یکی از چندین رهبر جنبش استقلال‌طلبانه در آمریکای جنوبی و فرمانده انقلابی و سیاستمدار ونزوئلایی نامگذاری شد و مجسمه​ای هم از چاوز پرده​برداری گشت اما درکاراکاس اقدام متقابلی صورت نگرفت.

در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی، وی پس از ۲۰ سال قطع کامل روابط ایران با مصر، در ژنو با حسنی مبارک رئیس جمهوری وقت مصر دیدار و گفتگو کرد. پس از آن اعلام شد که تغییر نام خیابان «خالد اسلامبولی» شرط دولت مصر برای برقراری رابطه دوباره با ایران است. شرطی که حمیدرضا آصفی سخنگوی وزارت امورخارجه آن را در نامه​ای در بهمن ماه سال 83 به شورای شهر فرستاد. هنوز شورای شهر تهران در اینباره تصمیم گیری نکرده بود که که در بیانیه​ای با امضای «حزب الله» تغییر نام این خیابان، «فضاحت» و «چرخشی تعجب برانگیز» از سوی «مخالفان داخلی راه امام» خوانده شد.

به این ترتیب این موضوع در شورای شهر وقت آن را مسکوت ماند و در مقطعی منوط به تغییر نام خیابان «پهلوی» در قاهره شد. اما دو طرف از مواضع خود کوتاه نیامده و عطای این رابطه را به لقایش بخشیدند. تا اینکه در اردیبهشت ۸۶، محمود احمدی‌نژاد برای تاسیس سفارت ایران در مصر اعلام آمادگی کرد. اما باز هم همان شرط و شروط​ها مطرح شد و باز هم راه به جایی نبرد.

خیایان «خالد اسلامبولی»، تنها خیابانی نیست که نامش در عرصه دیپلماسی کشور اثرگذار بوده است. کما اینکه همواره اقدام برخی کشورهای دیگر در نام گذاری خیابان​هایی با عناوین تاریخی و یا برخی شخصیت​های ایرانی، واکنش​هایی را در ایران برانگیخته​اند.

از برگزاری دادگاه میکونوس در آلمان و برگزاری دادگاه آمیا در آرژانتین و حکم سیاسی قاضی​های این دو دادگاه درباره برخی سران نظام جمهوری اسلامی که تلاش برای تغییر نام خیابان برلن و میدان آرژانتین را در دستور کار قرار داد، تا تلاش ایتالیا برای نام گذاری خیابانی با عنوان «18 تیر» در رم و یا نامیدن خیابانی به نام «ندا آقا سلطان» در رم و صنعا.

معمولا اعضای شوراهای شهر و یا پارلمان​های شهری و ایالتی در تمام شهرهای دنیا هستند که مسوولیت نامگذاری خیابان​ها را برعهده دارند. همان طور که در تهران هم کمیته​ای با نام “کمیته نامگذاری معابر تهران” انتخاب و نظارت بر نامگذاری خیابان​های پایتخت را برعهده دارد.

اینکه برخی خیابان​ های شهر با مقاصد دیپلماتیک نام​گذاری شود، مختص به بعد از انقلاب نیست و قیل از انقلاب نیز متناسب با اهداف دیپلماتیک آن دوره، خیابان​ هایی با اسامی آمریکایی و انگلیسی نام​گذاری شده بودند.

سامانه منام (مدیریت نامگذاری اماکن و معابر) توسط شرکت مدرن اندیشان ساعی طراحی و پیاده‌سازی شده است. این سامانه در بسیاری از شهرهای ایران مانند اصفهان، شیراز، یزد، رشت، زاهدان و سایر شهرها به عنوان یک سامانه هماهنگ و یکپارچه در نامگذاری معابر استفاده می‌شود. سامانه منام با هدف بهبود آدرس‌دهی و آدرس‌یابی، ساماندهی و ایجاد اطلاعات جامع درباره معابر و اماکن شهری طراحی شده است.