سیستم آدرس دهی و نامگذاری معابر در کشور ژاپن

سیستم آدرس دهی و نامگذاری معابر در کشور ژاپن

در ژاپن نامگذاری خیابان‌ها اغلب به صورت شماره‌گذاری بر اساس بلوک‌ها یا مربع‌های مسکونی صورت می‌گیرد. هر مربع مسکونی یک محدوده کوچکی است که توسط خیابان‌ها احاطه شده و به صورت شماره‌های منحصر به فرد شناخته می‌شود. 

سیستم شماره‌گذاری بلوک‌ها و مربع‌های مسکونی در ژاپن: جایگزینی نام خیابان‌ها با شماره گذاری

در سفر به ژاپن حواستان باشد برای پرسیدن آدرس نمیتوانید نام خیابان را بپرسید بلکه باید بگویید در کدام بلوک قرار دارد. در ژاپن به جای نامگذاری معابر، روی بلوک‌ها یا مربع‌های مسکونی شماره گذاری می‌کنند و به این ترتیب خیابان‌ها بدون نام هستند. مربع مسکونی محدوده ای است که با خیابان‌ها احاطه شده است.

این سیستم آدرس دهی برای سایر کشورها، گیج کننده به نظر می رسد ولی در واقع چنین نیست. خیلی راحت و سریع به این سیستم عادت می کنید . با استفاده از نقشه براحتی می توان منطقه و محل مورد نظر را شناسایی و پیدا کرد.

تفاوت سیستم آدرس‌دهی بین خیابان‌ها در ایران و ژاپن: نامگذاری خیابان‌ها در ایران در مقابل شماره‌گذاری بلوک‌ها در ژاپن

تصور نمایید در یکی از خیابانهای کشور خودمان  هستید و یک ژاپنی از شما میپرسد ” نام این بلوک چیست؟” فکر کنید سوالش را متوجه نمیشوید  و می گویید “ما در خیابان توحید هستیم مابین خیابانهای حکیم نطامی و چهارباغ بالا ”. اما ژاپنی دوباره از شما  می پرسد ” نه،  خیابان نه. نام این بلوک چیست؟” شما پاسخ می دهید اینجا بلوکی بین خیابان توحید و نظر است . بلوک ها شماره دارند و معابر نام دارند. بلوک ها محدوده  بدون نام بین معابر هستند.

ژاپنی ها از سیستم آدرس دهی خودشان استفاده می کنند. آنها مثل دیگر کشورها نمی گویند که مثلا من در خیابان پرتقالی یا مثلا جنب بزرگراه درخت زندگی می کنم. آنها به جای استفاده از نام خیابان، از شماره ی ساختمان ها استفاده می کنند.خیابانها فقط فضاهای خالی بین بلوک ها هستند و ساختمانهای درون بلوک ها بر اساس ترتیب سال ساختشان شماره بندی شده اند.اولین ساختمان ساخته شده در هر بلوک شماره 1 و دومی شماره 2 و همینطور به ترتیب شماره گذاری خواهند شد.حتی اگر این شماره بندی باعث نامرتب قرار گیری شماره ساختمان ها در بلوک ها شود.

مشکلات آدرس‌یابی در ژاپن و نیاز به آشنایی با محل یا استفاده از نقشه و GPS

اگر شما میخواهید به بلوک خاصی بروید یا باید به محل آشنایی داشته باشید یا نقشه و یا GPS همراه خود داشته یاشید. خوشبختانه در شهر‌های ژاپن نقشه‌هایی در مناطق اصلی مثل ایستگاه‌های قطار و اتوبوس وجود دارد که تا کار آدرس یابی را آسان کند. شما هنگام رفت و آمد در خیابان های ژاپن با تابلوهایی مواجه می شوید که نام و شماره بلوک ها و جایی که هستید بر روی آن درج شده . شماره ساختمان ها بر روی تابلوهای کوچکی قرار گرفته همه اینها نشان می دهد که آدرس یابی در ژاپن مشکل است و اگر به مکان ها آشنایی نداشته باشید و یا نقشه به همراه نداشته باشید پیدا کردن آدرس مشکل و گیچ کننده خواهد بود.

همچنین آدرس دهی در ژاپن مانند ایران از بخش بزرگ به بخش کوچک نوشته می شود.مانند نام استان و شهر و سپس ذکر جزئیات تا شماره ساختمان.

در هر صورت روند نام گذاری خیابان ها و معابر و آدرس دهی در کشورهای مختلف با توجه به سابقه تاریخی و فرهنگی و سطح پیشرفت آنها می تواند متفاوت باشد و کشورهایی می توانند در این زمینه موفق باشند و برای مردم خود آسایش و راحتی در کیفیت زندگی در شهرها را رقم بزنند که با انجام تحقیقات به استفاده از بهترین سیستم آدرس دهی و نامگذاری در کنار استفاده از تکنولوژی و فناوری های به روز روی آورند.

"نامگذاری معابر و اماکن در ایران: استفاده از نام‌ها و عناوین رایج به عنوان راهنمایی مکانی"

در ایران سیستم نامگذاری معابر و اماکن بر اساس نام‌ها و عناوین رایج استفاده می‌شود. خیابان‌ها، بزرگراه‌ها، خیابانک‌ها و خیابانچه‌ها به نام‌های خاصی مانند نام شخصیت‌های مشهور، رویدادها، مکان‌های تاریخی یا مردم شهرها نامگذاری می‌شوند. همچنین، اماکن و مکان‌های مهم مانند پارک‌ها، میدان‌ها، باغ‌ها، مراکز خرید و… نیز نام دارند. این نام‌ها بر روی تابلوها و نشانه‌های معابر نمایش داده می‌شوند تا راهنمایی برای مسافران و افرادی که به دنبال آدرس یا مکان خاصی هستند، فراهم شود.

بنابراین، در ایران سیستم نامگذاری معابر و اماکن بر اساس نام‌ها و عناوین است و معمولاً تابلوها و نشانه‌های معابر از این نام‌ها استفاده می‌کنند تا به راهنمایی مسافران و افرادی که به دنبال آدرس یا مکان خاصی هستند، کمک کنند.

سامانه منام (مدیریت نامگذاری اماکن و معابر) توسط شرکت مدرن اندیشان ساعی طراحی و پیاده‌سازی شده است. این سامانه در بسیاری از شهرهای ایران مانند اصفهان، شیراز، یزد، رشت، زاهدان و سایر شهرها به عنوان یک سامانه هماهنگ و یکپارچه در نامگذاری معابر استفاده می‌شود. سامانه منام با هدف بهبود آدرس‌دهی و آدرس‌یابی، ساماندهی و ایجاد اطلاعات جامع درباره معابر و اماکن شهری طراحی شده است.